Hoe onderhoud ik mijn vuurschaal of tuinhaard het beste?

Een vuurschaal of tuinhaard is een stijlvolle en praktische toevoeging aan je tuin. Maar net als bij elke buitenkookoplossing is goed onderhoud essentieel om lang te kunnen genieten van je vuurplaats – of het nu gaat om een cortenstalen vuurschaal, een metalen tuinhaard of een Plancha BBQ.

🧼 Waarom onderhoud belangrijk is

Vuurschalen staan buiten, vaak in weer en wind. Zonder onderhoud kunnen ze sneller slijten, roesten of minder goed functioneren. Met de juiste verzorging verleng je de levensduur én blijft het er mooi uitzien.

✅ Onderhoudstips voor vuurschalen en tuinhaarden

1. Laat de schaal goed afkoelen

Gebruik nooit water om een vuurschaal af te koelen. Laat deze altijd op natuurlijke wijze afkoelen voordat je hem schoonmaakt of afdekt.

2. Reinig na elk gebruik

Verwijder as- en houtresten zodra de schaal volledig is afgekoeld. Gebruik een metalen schepje of aslade, en borstel eventuele resten weg.

3. Vet de schaal regelmatig in

Vooral bij stalen of cortenstalen vuurschalen is het verstandig om de schaal eens in de zoveel tijd licht in te wrijven met olie. Dit helpt tegen vliegroest en houdt het materiaal in topconditie.

4. Gebruik een Afdekplaat

Een hoes beschermt je vuurschaal of haard tegen regen en vuil. Zeker in de herfst en winter is een RVS Afdekplaat of hoes essentieel om vorst en vocht buiten te houden.

5. Bewaar op een droge plek

Zet je vuurschaal, indien mogelijk, onder een overkapping of op een droge plek als je hem langere tijd niet gebruikt.

🛡 Onderhoud per materiaalsoort

  • Cortenstaal: ontwikkelt een natuurlijke roestlaag die beschermt tegen doorroesten. Af en toe afspuiten is voldoende.
  • Zwart gepoedercoat staal: gevoelig voor krassen en door extreme hitte ook roest – regelmatig insmeren met olie of meteen bijspuiten na schade is sterk aanbevolen.
  • Gietijzer: gevoelig voor barsten bij snelle afkoeling – laat rustig afkoelen en altijd droog bewaren.
  • Staal: Insmeren met olie na gebruik om roesten te voorkomen

💬 Tip van de expert

Gebruik je je vuurschaal ook als barbecue? Reinig dan ook de grillplaat of accessoires na elk gebruik. Gebruik een spatel of staalborstel en smeer de plaat daarna licht in met olie om deze te beschermen tegen roest.