Plancha inbranden – waarom en hoe?

🔥 Plancha inbranden – waarom en hoe?

Hoe brand ik mijn Plancha grill in?

Gefeliciteerd met je nieuwe Plancha BBQ grill! Of je nu een model hebt van Cortenstaal, of Gepoedercoat zwart staal, het is essentieel dat je de stalen bakplaat goed inbrandt voordat je begint met koken. Dit proces is de eerste stap naar jarenlang veilig, smaakvol en onderhoudsvriendelijk bakken.

Door het correct inbranden van je Plancha ontwikkel je een natuurlijke anti-aanbaklaag (ook wel een 'seasoning' genoemd) die voorkomt dat voedsel blijft plakken én je plaat beschermt tegen roestvorming.

❗ Waarom is inbranden belangrijk?

Tijdens de productie van een Plancha grill wordt er meestal een laagje fabrieksolie of beschermende coating aangebracht. Deze laag is niet geschikt om op te koken en moet daarom eerst volledig verwijderd worden.

Daarna breng je zelf een veilige vetlaag aan door middel van verhitting met olie. Hierdoor ontstaat een donkere, beschermende patinalaag op de bakplaat.

  • Je Plancha gaat langer mee
  • Eten blijft minder snel plakken
  • De plaat is makkelijker schoon te maken
  • Minder kans op roest en schade

 Wat heb je nodig om je Plancha in te branden?

  • Droog en schoon hardhout (geen geverfd hout)
  • 8-10 houtwokkels of 2-4 Eco-Lighters
  • Keukenpapier of een katoenen doek
  • Olijfolie of een olie met laag verbrandingsgraad

Extra tips:

  • Hoe vaker je bakt, hoe beter, donkerder en dikker de beschermlaag wordt
  • Gebruik nooit water of zeep op een hete plaat
  • Wrijf na elk gebruik de plaat in met olie om roesten te voorkomen

🔗 Shop nu onze Plancha accessoires voor het perfecte begin!

Stap 1: Het vuur opstoken

Leg droog hout in de vuurschaal van uw Plancha en steek het aan met houtwokkels of Eco-Lighters (8 tot 10 stuks werken doorgaans goed als u houtwokkels gebrukt). (2 tot 4 voor Ecoo-Lighters) Laat het vuur stevig branden en schuif het hout onder de bakplaat zodat de fabrieksolie op de stalen bakplaat goed heet wordt. Dit duurt ongeveer 25 tot 30 minuten. Voeg indien nodig extra hout toe om het vuur goed aan te houden.

Stap 2: De eerste laag olie

Neem een stuk keukenpapier, giet er wat olijfolie op, en wrijf hiermee de bakplaat lichtjes in. Laat de olie vervolgens intrekken en deels wegbranden. Dit duurt ongeveer 15 tot 25 minuten. Deze stap vormt de eerste laag van de natuurlijke anti-aanbaklaag.

Stap 3: Herhalen voor optimale bescherming

Herhaal stap 2 nog een keer voor een nog betere beschermlaag. Ook deze laag laat u weer goed intrekken en inbranden. Na deze tweede keer is uw plancha klaar voor gebruik!

Stap 4: Tijd om te bakken

Leg het vlees op de bakplaat en ervaar het gemak van bakken op een goed ingebrande plancha. Mocht het vlees toch wat plakken? Herhaal dan het insmeren met een beetje olijfolie op keukenpapier, precies op de plek waar het nodig is.

Heeft u nog enige vragen?

Mocht u nog enige vragen hebben, helpen wij u graag verder!